Pe ce suprafață de teren joci?

Alegerea tălpii potrivite pentru suprafața pe care joci este crucială nu numai pentru pentru a spori performanța și longevitatea ghetelor tale de fotbal, dar și pentru a evita riscul accidentărilor.

Folosirea unei tălpi care nu este creată special pentru suprafața pe care joci poate cauza semne de uzură prematură și/sau defecte. Acestea nu vor fi considerate ca fiind o vină a producătorului, prevenind acceptarea ghetelor de fotbal pentru retur sau schimb de către comerciant.

FG

FIRM GROUND

IDEALE PENTRU

teren tare, ferm, uscat, cu iarbă naturală care poate fi uneori udă sau alunecoasă

CONCEPUTE PENTRU

accelerație, confort și aderență sporită

TALPĂ

turnată (fixă), cu crampoane conice sau lamelare

Ghetele de fotbal din categoria Firm Ground (FG) trebuie folosite exclusiv pe gazon natural cu iarbă scurtă care se simte ferm sub talpă, dar poate fi ușor ud. Concepute special pentru acest tip de suprafețe de joc, ghetele de fotbal FG îți oferă accelerație, confort și aderență sporită, dispersând uniform presiunea exercitată de crampoane pe toată suprafața tălpii.

Tălpile ghetelor FG și, implicit, crampoanele sunt fixe (nedetașabile) și se folosesc în întreaga lume — în țările cu climă ploioasă sunt utilizate din primăvară până în toamnă. Ghetele de fotbal FG nu trebuie folosite pe suprafețe cu gazon artificial (AG) deoarece construcția acestora nu este concepută pentru fricțiunea suplimentară cauzată de terenul sintetic. Folosirea ghetelor Firm Ground (FG) pe suprafețe AG (teren sintetic) poate anula garanția oferită de producător.

SG

SOFT GROUND

IDEALE PENTRU

suprafaţe cu iarbă naturală moi, ude și noroioase

CONCEPUTE PENTRU

aderență sporită și accelerație

TALPĂ

aderență sporită și accelerație

Tălpile ghetelor Soft Ground (SG) sunt concepute special pentru a fi folosite pe suprafețe de gazon natural ude, moi și foarte moi, care pot fi și noroioase sau pline cu apă (inundate). Utilizate la nivel mondial, în special în lunile de iarnă, ghetele de fotbal SG au crampoane înșurubabile care se pot detașa și înlocui. Crampoanele pot fi confecționate integral din plastic sau metal, ori să aibă doar vârful din metal pentru a penetra stratul superior al gazonului și a preveni alunecarea.

De obicei, ghetele din categoria SG au o configurație constând în 6 crampoane (4 în partea din față și 2 mai lungi în zona călcâiului).  Înainte de a folosi ghetele de fotbal SG, crampoanele cu filet trebuie verificate și strânse deoarece, în urma procesului de fabricare, acestea sunt inserate automat și ar putea fi ușor desfăcute.

TF

TURF

IDEALE PENTRU

covor de iarbă sintetică cu nisip (cuarțos sau granule de cauciuc) sau irigat cu apă, cunoscut ca AstroTurf

CONCEPUTE PENTRU

aderență, amortizare, confort și durabilitate sporite

TALPĂ

solidă, din cauciuc moale, cu o configurație multicrampon sau cu nervuri structurale

Ghetele de fotbal TF (Turf) se folosesc pe un tip mai vechi și mai aspru de suprafață de iarbă sintetică: AstroTurf. Acesta constă într-un covor sintetic bazat pe nisip sau apă, întins de obicei pe o fundație de beton. Fiind create pentru o suprafață mai dură și mai rapidă, ghetele TF au un branț amortizant și o talpă cauciucată foarte durabilă, destul de plată, dar cu multe nervuri structurale pentru a crește aderența.

Din cauza terenului foarte dur și a frecării pe care acesta îl produce, nu este recomandată folosirea altui tip de ghete de fotbal în afară de cele din categoria TF pe această suprafață. Astfel, poți preveni uzura considerabilă a crampoanelor și a marginilor suprafeței tălpii, dar și accidentările.

AG

Artificial Grass

IDEALE PENTRU

suprafețe de iarbă sintetică de generația a treia (3G) sau a patra (4G)

CONCEPUTE PENTRU

accelerație, confort, aderență și durabilitate sporite

TALPĂ

turnată, cu crampoane conice, lamelare sau goale înăuntru (tubulare)

Suprafețele cu iarbă sintetică (AG, cunoscute și ca suprafețe all-weather) se pot împărți în 3G, cu granule de cauciuc, sau 4G, cu fire mai lungi de iarbă, umplutură dintr-o combinație de cauciuc și nisip, semânând mai mult cu iarba naturală. Iarba de generația a 5-a (5G) încă nu este folosită la scară largă.

Ghetele de fotbal categoria AG sunt concepute special pentru această suprafață de joc, având o structură cu mai puțin nylon pentru a crește durabilitatea. Acestea dispun de crampoane mai numeroase și mai dens concentrate pentru a face față abraziunii suplimentare cauzate de iarba sintetică. Ghetele pentru suprafețe AG pot varia în înălțime pentru a spori aderența și/sau pot fi goale înăuntru pentru a reduce greutatea și a îmbunătăți amortizarea. Ghetele de fotbal AG pot fi folosite și pe suprafețe Firm Ground (FG), deși performanța va depinde de cât de uscat și ferm este gazonul natural pe care se joacă.

ST

Street

IDEALE PENTRU

suprafețe tari cum ar fi macadamul sau asfaltul

CONCEPUTE PENTRU

aderență sporită, amortizare, confort și durabilitate

TALPĂ

compusă dintr-un cauciuc mai tare, extra durabil, cu o configurație multicrampon sau cu nervuri structurale

Ghetele de fotbal Street (ST) sunt folosite de obicei pe terenuri sau suprafețe care se găsesc adeseori în zonele rezidențiale ale orașelor. Suprafețele ST constau în tarmac, zone hard-court pavate sau betonate, și sunt adeseori delimitate de o “cușcă” constrută din oțel sau plasă de sârmă.

Ghetele de fotbal ST au o talpă făcută din cauciuc dur, cu un model de aderență cu multe nervuri structurale similar cu cel al ghetelor Turf (TF). De asemenea, acestea au și un branț amortizant care absoarbe șocurile și îmbunătățește confortul. Ghetele ST dispun și de o protecție extinsă în zona degetelor pentru a preveni uzura prin frecare.

IN

Indoor

IDEALE PENTRU

săli de sport, licee și arene indoor multi-sport

CONCEPUTE PENTRU

durabilitate, confort și aderență sporită

TALPĂ

plată, din cauciuc gumat non-marking, cu un ușor model aderent

Suprafețele indoor (IN) pentru jocuri cu puțini participanți cum ar fi 5 vs 5 și futsal-ul sunt de obicei plate și extrem de tari. Acestea sunt, de obicei, compuse din lemn lăcuit, linoleum sau dintr-un material neted, vopsit sintetic sau compozit. Pentru priză, tălpile ghetelor Indoor (IN) sunt de obicei plate, având scopul de a maximiza contactul cu suprafața de joc. Acestea au un aspect cauciucat și un model non-agresiv de tracțiune sau striații care îmbunătățesc flexibilitatea și disipează umezeala de suprafață.

Ghetele de fotbal Indoor (IN) au tălpile turnate, confecționate dintr-un cauciuc gumat non-marking, și un branț care absoarbe șocurile și crește confortul. Ghetele Indoor (IN) nu pot fi folosite pe suprafețe abrazive Street (ST) cum ar fi betonul sau asfaltul deoarece se vor deteriora rapid.

Există vreo diferență între suprafețele/ghetele AG și TF?

Tălpile ghetelor de fotbal AG au crampoane cu un profil jos pentru o aderență în perimetru sporită, precum și elemente de dispersie în partea din față și în zona călcâiului pentru a obține o presiune uniformă în timpul jocului. Ghetele de fotbal din categoria AG (Artifical Grass) au crampoane goale înăuntru și amortizare la călcâie pentru un suport mărit, striații flexibile suplimentare pentru tranziții rapide în timpul meciurilor, și o priză foarte mică pentru un suport lateral îmbunătățit.

Crampoanele ghetelor de fotbal AG sunt mai scurte, și uneori talpa are și mini-crampoane pentru a se agăța de iarba sintetică alunecoasă, care uneori are și nisip sau granule în ea.

 

Tălpile ghetelor de fotbal TF au crampoane de cauciuc pentru a oferi tracțiune pe suprafețe sintetice. Ghetele sunt concepute special pentru a “apuca” iarba mai scurtă și alunecoasă.

 

Ghetele de fotbal AG sunt folosite pentru iarba sintetică mai lungă, iar cele TF sunt pentru gazonul artificial mai scurt. Ghetele de fotbal AG sunt pentru iarba sintetică outdoor, prevenind alunecare în condiții mai umede. Ghetele TF sunt pentru terenuri indoor și au rolul de a maximiza aderența pe terenul alunecos, tare și mai scurt.

 

Ghetele AG folosite pe suprafețe Turf (TF) pot avea crampoanele prea lungi și nu vor fi aderente din cauza elevației față de terenul de joc. Ghetele de fotbal TF folosite pe terenuri sintetice (AG) vor aluneca din cauza crampoanelor scurte, a umidității și a ierbii sintetice alunecoase.

Există și o diferență între ghete. Ghetele de fotbal AG seamănă cu ghetele outdoor, în vreme ce ghetele de fotbal TF sunt indoor. 

Pentru a afla mai multe despre cum sa alegi ghetele de fotbal potrivite click aici