GHID

Cum să alegi ghetele de fotbal potrivite

Echipa 13ghete.ro este aici să te ajute să-ți găsești ghetele de fotbal potrivite ca să-ți duci jocul la nivelul următor. Există multe tipuri de ghete de fotbal, astfel că alegerea modelului potrivit pentru stilul tău de joc poate fi dificilă.

Citește ghidul nostru și devino un expert. Te vom ajuta să înțelegi diferențele dintre diversele modele de ghete  fotbal explicând toate caracteristicile.

Ce reprezintă și de ce este importantă suprafața de joc.

Cum potrivirea, prima atingere și tracțiunea îți pot influența evoluția.

Care sunt și unde se află.

Poziția în care joci poate influența tipul ghetelor pe care ar trebui să le porți.

Care se diferențiază ghetele de fotbal în funcție de branduri, cum ar fi Nike și adidas.

Și acum, să începem…

Pentru fiecare stil de joc există un tip de ghete — de la ghete  fotbal pentru teren, fie cu iarbă naturală sau sintetică, la ghete de fotbal street. Alegerea unui model greșit se poate dovedi a fi costisitoare, poate duce la distrugerea rapidă a ghetelor sau, și mai rău, la accidentări. Și nimeni nu-și dorește asta.

Pentru a te asigura că ai perechea potrivită, alege suprafața pe care joci din lista de mai jos. Ia în considerare unde te antrenezi, cât și unde joci meciurile propriu-zise (pentru că suprafețele pot să difere și ai putea avea nevoie de mai multe perechi de ghete).

În cazul acesta, vei avea nevoie de ceea ce mulți consideră drept ghetele de fotbal clasice — ghetele FG sau turnate. În general, acestea au crampoane fixe, din material PU/TPU/cauciuc, cu formă lamelară sau conică. Ghetele de fotbal Firm Ground sunt create pentru a oferi tracțiune și stabilitate pe terenurile tari cu iarbă naturală (gazon).

Acest tip de ghete este similar cu FG, cu excepția crampoanelor, care sunt mai lungi pentru a obține o tracțiune suplimentară pe terenurile ude și noroioase. În cele mai multe cazuri, ghetele SG au crampoanele cu vârful din metal și/sau cu filet. Crampoanele cu filet pot fi customizate pentru diferite condiții de joc și tipuri de teren.

Mulți producători au redus oferta de ghete de fotbal pentru suprafețele cu iarbă sintetică. Pentru a contrabalansa această alegere, branduri ca Nike sau PUMA au ales să facă ghete de fotbal cu talpă multi-ground (MG) sau hibrid FG/AG. Motivul? Ghetele de fotbal pentru terenuri sintetice sunt similare cu cele FG, singura diferență fiind crampoanele, care sunt de obicei mai scurte și de formă circulară.

Ghetele de fotbal MG și FG/AG din prezent combină aceste crampoane circulare cu cele lamelare care se regăsesc în ghetele FG. Astfel, vei avea nevoie de o singură pereche de ghete pentru suprafețele sintetice (AG) și tari cu iarbă naturală (FG).

O gheată de fotbal pentru suprafețele din covor de iarbă sintetică (TF) are crampoanele încă și mai scurte decât ghetele AG — pentru că turf-ul nu este des și bogat, ci foarte subțire.

Ghetele TF au mai multe crampoane decât oricare alt tip de ghete de fotbal. Aceste ghete reprezintă o opțiune și pentru suprafețele tari și uscate cu iarbă naturală (FG), cât și pentru noile suprafețe cu iarbă sintetică (AG). Crampoanele adiționale elimină presiunea exercitată pe crampoanele individuale — care pot cauza dureri de picior sau genunchi și pot duce la accidentări.

Pentru o mai bună amortizare a șocurilor, talpa ghetelor de fotbal TF este făcută din cauciuc și material TPU nu atât de dur, la fel ca în cazul ghetelor Firm Ground. Talpa din cauciuc nu pune atât de multă presiune pe încheieturi, fapt ce face ca ghetele de fotbal Turf (TF) să fie mai confortabile pentru jucătorii mai în vârstă.

Ghetele de fotbal FG nu trebuie niciodată purtate pe suprafețele din covor de iarbă sintetică (TF) pentru că talpa dură TPU și crampoanele mai lungi pot cauza dureri și accidentări la glezne sau picioare.

Pe scurt, nu.

Ghetele de fotbal AG sunt similare cu cele FG pentru că se pot folosi pe suprafețele de iarbă sintetică (AG), dar nu pe cele de tip turf cu covor sintetic (TF) ca în cazul multor terenuri indoor.

Ghetele TF au crampoane cauciucate mai scurte și într-un număr mult mai mare decât tipurile MG, AG, FG sau FG/AG. Acest tipar de crampoane îți oferă aderență suplimentară și suport pe suprafețele din covor sintetic subțire.

Tipul de ghete TF poate fi folosit pe suprafețele din iarbă sintetică (AG), însă niște ghete cu crampoane vor da rezultate mai bune. Nu vă recomandăm să folosiți ghete AG pe suprafețe de tip turf (TF).

Ghetele de fotbal indoor au o talpa cauciucată și plată. Această talpă este perfectă pentru suprafețele hard de fotbal în sală sau futsal (atât în sală, cât și în aer liber). Aceste ghete au un profil mai jos și arată ca niște teniși, așa că îi porți purta și când mergi pe stradă.

După ce te-ai hotărât ce tip de ghete de fotbal ți se potrivește, următorul lucru la care trebuie să te gândești sunt caracteristicile.

De obicei, fotbaliștii iau în considerare trei caracteristici importante atunci când își aleg ghetele: potrivirea, atingerea și tracțiunea. În funcție de care dintre acestea e mai importantă pentru tine, asigură-te că vei ține cont de ea înainte să-ți cumperi următoarea pereche de ghete de fotbal.

Cel mai bun sfat este să probezi ghetele. Ghetele tale ar trebui să aibă o potrivire destul de fixă pentru a reduce potențialul de risc pe care îl reprezintă purtatul unor ghete prea mari pentru piciorul tău.

O parte a ghetei care poate influența potrivirea este șoseta (sau gulerul ori manșeta), mai exact înălțimea acesteia. Unii jucători o preferă pentru că oferă compresiune, în vreme ce alții își doresc mai multă libertate de rotație.

Cele trei tipuri de gulere sunt:

gulere lungi care se extind deasupra osului gleznei. În vremea de azi nu prea mai sunt folosite deoarece restricționează mișcările gleznei

gulere de înălțime medie care se termină la baza sau imediat sub osul gleznei.

gulere scurte care se termină imediat sub osul gleznei. Este gulerul tradițional și oferă cea mai mare libertate de rotație.

Ghetele de fotbal late nu sunt ușor de găsit. Ideal ar fi să probezi o pereche concepută pentru control deoarece este puțin mai lată decât alte tipuri de ghete. Unele branduri folosesc materiale speciale pentru a face ghetele mai primitoare și părți superioare din piele care se întinde pentru a putea acomoda orice tip de picior. Pielea de cangur este recomandată.

Când cauți ghete de fotbal pentru copii, adaugă “copii” la numele produsului. 

Un exemplu de ghete fotbal pentru copii ar fi Adidas Nemeziz 17+ 360 Agility FG.

Deoarece piciorul copiilor se dezvoltă destul de rapid, îți recomandăm să te asiguri că rămâne ceva spațiu pentru a extinde ciclul de viață al ghetei. De cealaltă parte, dacă lași prea mult spațiu există un risc mai mare de accidentări. Așadar, încearcă să ai un spațiu egal cu lățimea degetului mare de la mână între degetul mare de la picior și vârful ghetei. Verifică potrivirea ghetelor de fotbal pentru copii înainte de fiecare sezon sau o dată la 5-6 luni.

Unele ligi de fotbal pentru copii nu permit jucătorilor să poare ghete de fotbal FG, ci modele TF (turf) sau IN (indoor).

Atingerea (controlul) ghetelor de fotbal

O caracteristică foarte importantă pentru controlul mingii o reprezintă materialul din care sunt făcute ghetele. O gheată poate fi făcută din toate dintre următoarele materiale sau doar dintr-unul. Iată care sunt acestea:

Piele de cangur

Pro: Material de înaltă calitate conceput pentru confort.

Contra: Poate fi destul de scump.

De obicei, pielea de cangur este folosită la ghetele de fotbal de top. Aceasta oferă o potrivire ca niciun alt material — extrem de moale, cu o atingere perfectă și destulă protecție. Dacă sunt întreținute corespunzător, ghetele din piele de cangur pot ține destul de mult timp și vor fi întotdeauna confortabile.

Piele de vițel

Pro: Material durabil și protector.

Contra: Poate fi necesară o purtare îndelungată până să obții potrivirea perfectă.

Pielea de vițel oferă jucătorilor protecție atunci când se luptă pentru minge. Nu este la fel de moale ca pielea de cangur, însă este mai durabilă. De obicei, e nevoie ca ghetele de fotbal din piele de vițel să fie purtate mai mult decât cele din piele de cangur până să se potrivească perect. Însă, odată ce-ți vin bine, devin confortabile și moi.

Material împletit

Pro: Ia forma piciorului, ca o șosetă.

Contra: Materialele împletite (knit) fără strat protector pot reține apă, însă astăzi există multe modele rezistente la apă.

Materialul împletit a devenit rapid una dintre cele mai populare opțiuni pentru ghetele de fotbal. În ultimii ani, Nike, adidas, PUMA, Umbro și Concave au început să facă ghete din material împletit. Partea superioară din material împletit (knit) se simte ca o șosetă — confortabilă și mulată pe picior. Ghetele din material împletit fără strat protector pot absorbi multă apă și se pot murdări ușor. Durabilitatea poate fi și ea o problemă, în special atunci când folosești ghete de fotbal din material împletit pe terenuri din covor sintetic (turf).

Material sintetic

Pro: Foarte ușor și performant în orice condiții de vreme.

Contra: Nu se mulează atât de bine pe picior ca pielea.

Materialul sintetic constă în orice nu este piele sau material împletit. Părțile superioare din material sintetic tind să nu necesite o purtare îndelungată pentru a avea o potrivire bună. Totodată, materialele sintetice sunt folosite pentru a face o gheată foarte ușoară care să performeze în orice condiții de vreme. Unele materiale sintetice sunt îmbunătățite cu elemente care oferă priză adițională la minge pentru a avea o primă atingere perfectă. Trebuie spus că ghetele de fotbal din material sintetic sunt mai puțin durabile decât cele din piele și oferă mai puțină protecție.

Celelalte caracteristici care pot avea un impact asupra controlului și al primei atingeri sunt șireturile, sau lipsa acestora.

Ghetele de fotbal cu șireturi oferă o închidere securizată care amplifică senzația de mers desculț, însă șireturile nu reprezintă o suprafață pură de lovire a mingii. Unele mărci, cum ar fi Nike, au dezvoltat sisteme de șireturi ascunse (acoperite), în vreme ce altele, ca Puma, închideri personalizate cu șireturi.

Alte firme, ca adidas, au ales să facă ghete de fotbal fără șireturi (laceless). Acest tip oferă o suprafață curată de lovire a mingii, însă nu are întotdeauna cea mai fixă potrivire.

Recomandarea noastră este să alegi perechea care se potrivește stilului tău de joc. Dacă ești o aripă care intră în centru des, atunci poate ai nevoie de stabilitatea oferită de șireturi. Dacă jocul tău se bazează pe mișcări de du-te vino și loviri curate ale mingii, atunci încearcă ghetele de fotbal fără șireturi.

Tipul suprafeței de joc dictează tracțiunea și implicit talpa ghetelor tale.

  • Iarbă: FG (Firm Ground)
  • Noroi, ud: SG (Soft Ground) cu crampoane metalice
  • Iarbă sintetică (deasă, cu lamele lungi): AG sau FG
  • Iarbă sintetică (covor subțire): TF
  • Teren hard: IN, IC sau IT

Branțurile (tăplicile): amortizare înăuntrul ghetei, sub talpă, care poate fi detașabilă sau fixă.

Talpa intermediară: situată între talpă și branț, reprezintă încă un nivel de amortizare al ghetei. Unele branduri adaugă în ghetele de fotbal pe care le produc materiale amortizante care se regăsesc de obicei în pantofii de alergare — așa cum  făcut adidas cu tehnologia BOOST. Materialele variază de la un producător la altul și în funcție de nivelul de calitate al ghetelor de fotbal.

Partea superioară: în special către vârf, adică zona care face contact cu mingea. Unele părți superioare sunt cusute, împletite (croșetate), sau au adăugate tehnologii concepute să amplifice tăria șutului și controlul mingii.

Rama: modelul tridimensional al piciorului pe care o gheată este construită. Rama dă ghetei de fotbal mărimea și forma. O ramă lată este un termen pe care îl vei întâlni în cazul anumitor ghete, ceea ce înseamnă că acel model e făcut pentru picioare mai late.

 

Pentru cei care caută să afle cât mai multe păreri despre ghetele de fotbal mai avem o ultimă întrebare: pe ce poziție joci?

Confortul ar trebui să fie prioritar atunci când îți alegi următoarea pereche de ghete. Dacă ghetele nu sunt confortabile, nu poți evolua la capacitate maximă. Acestea fiind zise, unele ghete sunt concepute special pentru anumite poziții în teren.

Atacanți

Ghetele de viteză sunt destinate în general atacanților și extremelor pentru că aceștia tind să fie cei mai rapizi fotbaliști de pe teren. Ghetele sunt de obicei ușoare și creează o primă atingere perfectă, precisă și apropiată, dând senzația de picior desculț.

Mijlocași

Ghetele pentru control sunt concepute pentru playmakeri. Acestea oferă o atingere mai amortizată, cu ceva mai multă protecție decât ghetele pentru viteză. Modelele destinate controlului tind să fie puțin mai late pentru un confort sporit și o potrivire naturală pe picior.

Fundași

Fundașii fac parte dintr-o categorie specială. În vreme ce unii preferă ghetele de viteză pentru a se simți mai ușori și mai agili, alți fundași preferă pielea pentru mai multă protecție.

Portari

În cazul portarilor, alegerea e destul de simplă — ia-ți un model confortabil și ghete cu închidere securizată pentru a te putea mișca lateral dintr-o parte în alta cu ușurință.

Probabil mulți dintre voi se întreabă “de ce există mai multe prețuri pentru ghete de fotbal când toate arată la fel?”

Acest lucru se datorează nivelurilor de calitate oferite de fiecare brand. Deși toate ghetele de fotbal pot arăta similar, acestea au o calitate diferită a materialelor folosite.

Pornind de la ideea că există ghete fotbal profesionale, semi-profesionale și recreaționale, iată care sunt nivelurile de calitate ale ghetelor de la primele două branduri.

Astfel îți va fi mai ușor să faci comparație directă între branduri și vei putea vedea care sunt echivalențele între nivelurile de calitate ale celor două branduri.

 

Preț

Nivel de calitate

Nike

adidas

$$$$

Profesional

Elite

+ (fără șireturi) sau .1 (cu șireturi)

$$$

Semi-profesional

Pro

.2 (cu șireturi)

$$

Recreațional

Academy

.3 (fără șireturi sau cu șireturi)

$

Recreațional

Club

.4 (fără șireturi sau cu șireturi)